Астрометеорологична прогноза за България – есен 2018

 

Есента настъпва у нас в 04:54 часа българско време на 23 септември 2018 година (фиг. 1). На фигура 1 е представен хороскопът на Есенното равноденствие, който представя в по-глобален план звездните тенденции за времето през есента в България. Есента у нас не се очертава топла, но не и твърде студена – една типична есен, в определени периоди с дъжд и вятър. Знакът Дева на асцендента (Asc) е студен, а знакът Скорпион на върха на 4 дом – влажен и студен. Освен това, в допълнение Луната е във водния знак Риби в съвпад с Нептун. Меркурий, управляващ знака на асцендента Дева, е във въздушния знак Везни в квадратура със Сатурн в Козирог. Тези планетни разположения и аспекти създават предпоставка за някои по-студени и ветровити периоди, както и за дъждове. Но нека ви представя какво ще бъде времето през цялата есен седмица по седмица.

Фиг. 1 – хороскоп на Есенното равноденствие

 

Времето през седмицата 25 септември – 1 октомври очаквам да бъде по-приятно и с повече слънце, макар и в ранните утринни часове вече да се усеща полъха на есента. Понижение на температурите очаквам на 27 и 28 септември, като по-студено може да бъде в планинските райони. По-слънчеви се очакват да бъдат дните 25, 26, следобедните часове на 29, на 30 септември и 1 октомври. По-ветровито може да бъде на 27 и 29 септември.

През седмицата 2 – 8 октомври времето ще продължи тенденцията за приятни есенни слънчеви дни – на 5, 6 и 8 октомври, а вече може да се очакват падането на слана и мъгли. По-облачни могат да бъдат 2, 3 и 7 октомври, когато може да има и превалявания от дъжд. Вятърът може да е по-силен на 4 октомври.

Между 9 и 15 октомври времето ще се задържи сухо и типично есенно със по-ниски температури в нощните и ранните сутрешни часове. По-слънчеви могат да бъдат дните 9, 13 и 14 октомври. Облачно и ветровито, на места с превалявания може да се очаква да бъде времето на 10, 11 и първата половина на 12 октомври. На 15 октомври на места също може да бъде по-облачно и температурите да се понижат.

През дните от 16 до 23 октомври астрологичната карта ни подсказва за поредна по-топла седмица като цяло. По-облачно може да бъде в планините на 16 октомври, като на 18 да се усили вятъра, а на 20 и 21 октомври да превали дъжд в някои райони на страната. На 18 октомври не е изключено да има на места и гръмотевични бури.

Седмицата от 24 до 30 октомври ще бъде отново суха, без дъждове, но в определени дни може да има по-силен вятър, който да даде усещането за повече студ. Но не можем да очакваме твърде ниски температури, тъй като в звездната карта на Пълнолунието на 24 октомври върхът на 4 дом е в топлия сух зодиакален знак Лъв. По-ниски могат да бъдат температурите на 24, 26, 29 и 30 октомври, а по-силен вятър – на 24 и 26.

Времето в края на октомври и през първата половина на ноември се очертават също така приятни есенни дни. През седмицата между 31 октомври и 6 ноември, както и между 7 и 14 ноември есента отново ще бъде снизходителна към нас. Повече слънце може да очакваме на 31 октомври, на 1, 4, 5, 9 и 10 ноември. По-ветровито ще бъде времето на 1, 6, 8, 9, а по-облачно на 3, 7, 8, 12 и 13 ноември.

През втората половина на месеца вече ще имаме една по-типична и по-студена есен. През седмиците от 15 до 22 ноември и от 23 до 29 ноември температурите ще започнат да се понижават. Облачност, валежи от дъжд и сняг може да има на 16, 17, 21, 24, 25 и 26 ноември. Вятърът може да се усили повече на 15, 20, 23, 24, 27 и 30 ноември. Като цяло последната седмица на месец ноември очаквам да бъде по-облачна и дъждовно-снежна, а температурите по-ниски. Но това е нормално за ноември.

Хороскопът на лунната фаза Последна четвърт на 30 ноември дава индикация за едни много по-ниски, да не кажа зимни, температури в началото на месец декември – от 30 ноември до 6 декември. Подобни са индикациите и в хороскопа на следващата лунна фаза Новолунието на 7 декември. Но очаквам и дни с временно затопляне, което заедно със съвпада на Марс и Нептун в Риби ще ни доведе и сериозни вирусни инфекции. Първата седмица на декември ще бъде без особени валежи, като по-слънчеви очаквам да бъдат дните 2, 3, 6, 7 и 8.

По-съществено понижение на температурите, с усилване на вятъра и валежи от сняг се очакват през седмицата 7 – 14 декември и особено на 9, 10 и 14 декември, като на 14 и 15 валежите може да са по-съществени. През седмицата 15 – 21 декември тенденцията е за резки промени – може да има леко затопляне на времето, като по-слънчево може да бъде на 16, 17, 21 и 22 декември. Препоръчително е да се подсили превантивно организма с витамини и други добавки срещу вирусни инфекции, особено родените под знаците или с асцендент в Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. Усилването на вятъра в дните 18, 21 и 22 декември може да даде усещане за по-ниски температури. Все пак зимата е на прага ни и чука на вратата.

Хороскопът на Пълнолунието на 22 декември ни носи изненада. Вместо сняг, през седмицата 22 – 28 декември ще има леко затопляне на времето. Но не бързайте да се разочаровате. За Коледа сняг може да няма, но след 28 декември вече може да очакваме и валежи от сняг. В хороскопа на лунната фаза Последна четвърт асцендентът е във водния знак Риби, като Марс в Риби е в 1 дом, а водния Нептун в 12 дом, но в близост до асцендента. На 30 декември очаквам усилване на вятъра, а в Новогодишната нощ и на 1 януари 2019 година Луната във водния знак Скорпион може да ни зарадва и със сняг.

Марги Паскалева

22.09.2018 год.

Повече за автора можете да прочетете тук. За дневното разположение и влияние на планетите можете да четете във фейсбук профила – тук. Разпространението на хороскопите и други астрологични анализи, публикувани на личната ми страница, може да се осъществява само с посочването на автора и активен линк към публикацията! Всички права запазени!

Реклами