Планетите в композита

 

 В темата за домовете в композитната карта обясних що е композитна карта, както и какво е нейното предназначение. Тук ще разгледаме влиянието на планетите в композита.

 Слънцето показва основата на връзката, както и къде и как двойката желае да блести и да се изяви. Слънцето също описва личността на мъжа. Най-подходящо положение за брак е когато Слънцето се намира в 1-ви, 5-ти, 7-ми, 8-ми и 11-ти домове. Но това естествено е валидно , ако и останалите показатели го потвърждават в картата. Ако Слънцето е във 2-ри дом/ споделяне на ценности и пари/или в 6-ти дом / съвместна работа, също е много удовлетворяващо. При съвпад на Слънцето с Луната, Венера или Юпитер двойката може да се радва на истинско партньорство на споделени ценности, любов и споделени доходи.

 Луната е свързана с емоциите , ежедневните навици на двойката, подбудите и усещанията. В композита нейното място по дом, знак и аспекти показва чувствата и настроенията между двамата. Олицетворява жената в композитната карта, характера й, нейната личност и интереси. Например, Луна в Близнаци може да покаже интелигентна, обичаща комуникациите, умееща да пише и да се изразява добре. Ако Луната е в 1-ви дом, то чувствата са явни, жената е независима като личност. В тригон към Уран – тя е различна, а към медиум цели – преуспяваща. Луната в 5-ти дом е изключително място за любовна връзка, тъй като и двамата дават израз на емоциите си, забавляват се и се наслаждават заедно. С Луна в 6-ти дом може двамата да са се запознали чрез работата си или да работят съвместно.

 Меркурий разкрива начина на комуникиране , интелектуалното разбиране и е символ на лявото мозъчно полукълбо. В зависимост от неговото място по дом и знак, той има голямо значение за начина на мислене и виждането на двойката за събитията в живота им. Един Меркурий в Скорпион прави двойката интуитивни и проницателни един към друг, особено ако има и тригони или/и секстили към Меркурий. Ако имат Меркурий в 11-ти дом в Дева, то приятелството и реализма ще бъдат важни за двойката.

 Венера е планетата на любовта, независимо дали се интерпретира рождена или композитна карта. Тя показва чувствата и романтичната същност. Заедно с Луната, тя описва жената в композитната карта като допълнение. Ако има аспекти между Венера и Нептун, това може да покаже магнетично привличане и сляпа любов един към друг. С Венера в Рак жената е грижовна и добра домакиня и майка, а с Венера в Козирог – да е ориентирана към кариерата. Венера в квадратура с Плутон може да покаже сексуален тип жена, да бъде ревнива или много взискателна към партньора си.

 Марс се свързва с инициативността и енергията, показва сексуалния импулс. Заедно със Слънцето описва мъжа в картата. Знакът и домът, в който се намира показват областите, в които има активност. В зависимост от аспектите му, може да направи връзката стимулираща или опустошителна. Марс в Телец и в секстил с Венера може да покаже много сексуални желания и чувственост. Но квадратура на Марс с Плутон говори за това, че връзката може да бъде много обсебваща.

 Юпитер е планета на растежа и експанзията. Мястото му в картата показва потенциал за развитие и израстване. Юпитер показва областта на взаимната поддръжка на двойката според дома и неговите аспекти. Ако има положителни аспекти към управителя на 2-ри дом, може двамата да имат добри финансови печалби. Ако е в 4-ти дом , ще се радват на богат и удобен дом, а в 5-ти дом- ще се забавляват неуморно и ще се радват заедно с децата си, а може и да имат голямо семейство.

 Сатурн в композитната карта определя стабилността на връзката. В зависимост от мястото му и аспектите към него, показва областите на сигурност или несигурност един към друг, чувствата за малоценност и реалността. Ако Сатурн е в 3-ти дом и с отрицателни аспекти , може да затруднява комуникацията между двамата или да има неразбиране. В 5-ти дом – може да покаже трудности в отношенията с децата или много грижи около тях, а може би и проблеми в любовта? В 7-ми дом- може да доведе до трудности в отношенията или разлика в годините.

 Уран е планетата на изненадите и пробуждането, на неочакваното. Положението му по дом, знак и неговите аспекти показва доколко двойката ще има свободата или не да прави това, което иска. Аспектите ще покажат дали двамата ще се съобразяват един с друг и ще си дават нужната свобода на действие в областта , показана от мястото му по дом и знак. В 4-ти дом Уран показва необикновен дом, в който всеки прави каквото си иска. Но аспектите му към планетите, в зависимост от това кой дом управляват, ще покаже в кои области ще има или няма свобода на действие.

 Нептун в най-идеализирания си вид представя духовен потенциал и творчество. Но може да покаже и измамни мечти, както и взаимно разочарование или измама. Ако Нептун е в съвпад с Венера, двамата могат да са ценители на изкуството , поезията и музиката. Може да нямат правилна преценка за нещата и хората. Нептун в 1-ви дом дава взаимно магнетично привличане, във 2-ри дом- може да сте широкопръсти и да ви “изтичат” парите от джобовете. С Нептун в 10-ти дом- може светът да ви намира очарователни като двойка.

 Към Плутон винаги подхождам с особено внимание. Той показва подсъзнателните потребности на двойката един към друг. Мястото му по дом и знак показва областта на трансформацията и промяната. А дали действието му ще е позитивно или негативно, зависи от аспектите му, а също и от възгледите на двамата. Опозицията на Плутон към Луната може да доведе до емоционални проблеми. Плутон в 7-ми дом показва, че за другите двамата са магнетична и темпераментна двойка, а в 8-ми дом – за двойката секса вероятно е много важен и трансформиращ.

 Северният лунен възел дава посоката на връзката по дом и знак, а Южният лунен възел показва къде двамата се чувстват комфортно и удобно сред вече познатото. Не бива обаче да се забравят аспектите, защото те показват енергийния модел в картата. Ако има стелиуми в композита, те стават дори по-важни, отколкото в рождената карта на всеки.

Автор: Маргарита Паскалева

Разпространяването на хороскопите и на други астрологични анализи, публикувани на личната ми страница, може да се осъществява единствено с посочването на автора и активен линк към публикацията! Всички права запазени! 

2 thoughts on “Планетите в композита

  1. astroamor каза:

    Не мисля, че тук трябва да се гледа предходния знак. Това не е рожденото Слънце, което е на границата между двата знака. Би следвало да прочетете за критичните градуси на планетите. Има един чудесен доклад на тази тема от Антоанета Георгиева на интернет страницата на БАА за критичните градуси на планетите. Сигурна съм, че ще Ви е много полезна. Поздрави!

    Харесвам

  2. Fame каза:

    Интересна статия.Имам обаче въпрос, когато луната от композита е на нула градуса в даден знак, следва ли да отчетем и действието на предходния знак и скритите аспекти, които прави така?

    Харесвам

Коментарите са изключени.