Елективна астрология

Елективната астрология е метод за избор на подходящо време за всяко важно  събитие  в живота ви , за което трябва да вземете решение така , че да може да бъде постигнато и успешно – избор на момент за сключване на брак, за започване на нов бизнес, за  пътуване, да смените работата си, да започнете съдебен процес, избор на ден за операция, покупко-продажба на собственост и т.н. Елективната карта по същество е рождена карта на събитието, което се избира.

За да бъде направено нещо успешно, трябва да се спазят определени важни указания и правила.

                Общи правила:

  1. Използват се само действащи аспекти. В елективната астрология не съществуват сами по себе си орбисите, т.е. няма значение дали орбисата е 0 градуса или 29. Аспектът продължава докато планетата не напусне знака. Те имат значение само за определяне на времето.
  2. Използват се само мажорните аспекти- съвпад, секстил, квадратура, тригон и опозиция.
  3. В елективните карти най-голямо значение има Луната. Тя е най-бързодвижещата се от планетите и се използва и като фактор , определящ времето. Луната, ако сключва отрицателни аспекти, възпрепятства осъществяването на избраното събитие.

   а) Трябва да се избягват квадратурите към Луната. Опозициите не са чак толкова проблематични, но могат да доведат до забавяне на нещата или противопоставяне от нечия страна;

   б) По-благоприятно е Луната да бъде растяща, но не и Новолуние;

   вТрябва да се избягва Луна „без курс“;

   4.  Сатурн трябва да бъде далеч от ъглите. Най-подходящи са падащите домове – 3 , 6 и 12, въпреки че е добре да се избягва Сатурн в 12-и дом, когато не желаете нещо да бъде разкрито  след закупуването например на имот. Сатурн може да бъде в ъглов дом, когато нещата са свързани с управлението на Сатурн – строежи, администрация и т.н.

 5.  Добре е  Уран, а при някои обстоятелства и Марс, да бъде далеч от ъгловите домове.

6.  Да се избере изгряващ знак, който подкрепя избора. Например, знаците Близнаци, Стрелец и Дева са подходящи при издаване на книга.

7.  Положението на Слънце, Луна, Венера и Юпитер е благоприятно, когато са над хоризонта.

8.  Лунните възли може и да не бъдат използвани, но според старите правила Северният възел се счита за носещ късмет, а Южният – за неблагоприятен.

9.  За нови начинания  и за дейности, изискващи инициативност, най-добри са кардиналните знаци. Променливите знаци притежават гъвкавост, а  фиксираните – продължителност във времето, но понякога и забавяне на резултатите.

10. Характеристики на природата на планетите  според областта :

а)  При продажба на лек автомобил Меркурий се поставя в проминентна позиция – да изпъква на преден план;

б)  Силно разположена Венера е благоприятна за артистични дейности;

в)  За засилване на спортна програма, добре е Марс да бъде ъглов;

г)  Акцентиран Юпитер благоприятства пътуванията;

д)  За бизнес делата е нужен силен Сатурн, защото дава организация и дисциплина;

е)  За изобретения, новости, компютри, приключения и всякакви уникални и нестандартни неща, е благоприятен добре разположен Уран.

жЗа филмова индустрия – започване на нов филм, за писане на сценарий, за режисура или продуцентство и всички области, където са необходими чар и творчество, както и за корабоплаване и петролен бизнес, е добре Нептун да бъде в 1 или 10 дом.

  з)  Силният Плутон е благоприятен за области, в които се изисква мощ.

11.  В елективната астрология  интерсептираните и ретроградни планети могат да забавят действията или да покажат необходимост от предварително внимание, но не и да навредят. Ретроградна планета не възпрепятства избора, освен ако не управлява асцендента или дом, отнасящ се до основния избор – 10 дом за бизнес, 7 дом за брак и т.н.

  а)  За избор на ден за започване на съдебен процес, най-добре е да няма ретрограден Юпитер, управляващ 7 или 9 домове. Но ако е невъзможно, то поне може да се избегне господството му над асцендента или 7 и 9 домове.

б)  При подписване на договори или купуване на кола, трябва да се избягва ретроградният Меркурий. Ако не може да се изчака Меркурий да стане директен, то трябва да се държат далече знаците Дева и Близнаци /управлявани от Меркурий/ от асцендента и домовете, свързани с избора.

в)  При сключване на брак или купуване на скъпи вещи, ретроградната Венера е нежелателна.

12.  Много е важно да се внимава, ако последният аспект на Луната се анулира, защото планетата, която аспектира, сменя знака  преди Луната да достигне точката на точния аспект. Това може да забави очаквания резултат. Например, Луната на 15 градуса в Козирог трябва да направи тригон с Меркурий на 29 градуса в Телец, преди Меркурий да навлезе в Близнаци. Въпреки, че Луната по това време достига 29 градуса  в Телец, Меркурий може да се е преместил в Близнаци и така  не се получава тригона.

13.  Недобре поставените планети, могат да бъдат поставени в благоприятни аспекти по отношение на ъглите или техните господари.

    Автор: Маргарита Паскалева

Разпространяването на хороскопите и на други астрологични анализи, публикувани на личната ми страница, може да се осъществява единствено с посочването на автора и активен линк към публикацията! Всички права запазени!