Домовете в композита

  

Разглеждането и тълкуването на композитната карта е една от най – новите методики в астрологията. Тя представя личностното качество на връзката, основната цел, предназначение, съвместни тенденции и интереси, както и областите на споделени преживявания.

 Композитната карта се съставя на базата на точните рождени часове и изчислените полупунктове между планетите, ъглите и възлите. Основни акценти, символизиращи специфичните типове дейности, се поставят върху асцендента и заеманите домове. Но трябва да подчертая, че най-интересните и вълнуващи композитни хороскопи нямат никакво значение за реалния живот, ако синастрията не разкрие съществена база за междуличностна съвместимост на енергийно ниво.

 Композитна карта може да се състави и действа добре при групи от хора, семейства и бизнес партньори. Това е отличен метод за определяне сходството на двама, трима и повече души, обединени в едно.

 Няма да се спирам на схемата на изчисляване на композитна карта, защото вече е писано достатъчно за това, а и в 21 век всеки астролог работи с компютърна програма за изчисляване. Композитната карта може да се тълкува почти като рождената. Значението на домовете и планетите не се отличава от приетото в наталната астрология, но тъй като това е обединената енергия на двама души, все пак има някаква разлика. В композита знаците описват характера на отношенията, планетите описват мотивационните подбуди, а домовете – сферите на проявление на планетите.. При описанието на новата същност в композита, трябва се прави анализа, търсейки ключови думи които да бъдат приложени и към двете рождени карти. Слънцето, например, описва личността на мъжа /в по-малка степен и Марс, а Луната – личността на жената. Тук вече не можем да правим описания на Слънцето, когато го изследваме, говорейки за сърцето, гърба, далака и други анатомични съответствия. Използват се изрази като идентичност, желание за авторитет и мъжки принцип.

Ето и някои интерпретации на композитните домове :

1 – ви дом: Първият дом описва единната личност на двойката, как чувства партньорството и как се представя пред света, тяхното вътрешно състояние. Най-важен е знака на асцендента и позицията на неговия управител. Домът, в който е разположена тази планета, както и аспектите дават допълнителна информация за това какво ги мотивира да са заедно.

 Ако на асцендента е знака Везни, то отношенията между двамата са основани на любов и взаимно разбирателство. Често този знак на асцендента се намира в композита при брачни двойки.

 Ако знакът е Козирог например, двойката вероятно е много сериозна и отговорна във връзката, посветена на бизнес , обществена активност и нужда от постигане на успех или признание.

 С Юпитер на асцендента  основната насока на отношенията са житейската философия, пътуванията, религията. А ако Юпитер се намира в 5-ти дом, то акцента ще бъде върху децата, любовта и забавленията. Естествено тук има голямо значение както знака на Юпитер, така и аспектите, които прави.

2 – ри дом: Тук са споделените ценности, финансови наличности и възгледи на двойката. Показва също как двойката се справя със своите финанси. Ако Телец е на върха на 2-ри дом в композитната карта, то двама могат да постигнат добро финансово състояние, ако и аспектите на Венера го потвърждават. Ако Марс управлява 2 дом и има само положителни аспекти, то двамата може прекалено да си угаждат и да харчат повече от необходимото. Нептун във 2 дом, например, може да даде нереалистичен подход към финансите, така че двойката може да бъде „широкопръста“.

3 – ти дом: Този дом се свързва с начина на комуникация и непосредствената среда в ежедневието, дали двамата партньори се съобразяват един с друг, както и техните идеи. Сатурн в 3-ти дом може да покаже, че имат сериозни възгледи. Ако Нептун управлява 3 дом и е в 9, то разговорите им могат да бъдат на тема философия, религия, политика и пътувания. Дали има разбирателство между двамата или не, зависи от аспектите към управителя на 3 дом. Марс в 3 дом или управител на дома, сключващ напрегнати аспекти показва спорове и словесни битки на висок тон.

4 – ти дом: Четвърти дом показва домът и обкръжението на партньорите, корените на връзката и това как тя ще приключи, както и общите им имоти. С Венера в Телец тук или управляваща 4 дом, с положителни аспекти показва сигурност, стабилност, дълготрайност на връзката, както и красив, удобен дом. С Лъв на върха или Слънце в 4 дом партньорите може да искат голям дом и семейство с много забавление. С Везни на върха може да бъде важна обществената дейност с много забави. Естествено много зависи от разположението на управителите, както и техните аспекти.

5 – ти дом: Това е домът на романтичните чувства един към друг, децата от връзката на партньорите. Описва забавните неща, които двамата обичат да правят. Ако композита е на брачна двойка то аспектите чрез дирекции към управителя на 5 дом или планетите в него може да покаже момента на появата на децата. А ако има доста опозиции или квадратури към управителя на 5 дом чрез дирекции, може да доведе и до нелека бременност.

С Козирог на върха на 5-ти дом може двойката да има доста отговорности с децата, с Юпитер на върха или в дома – да има голямо семейство, да се занимават с някакъв вид творчество или със спорт.

6 – ти дом: Планети попадащи в 6 дом са идеални за колеги. Този дом показва и навиците на двойката в ежедневието им, болестите, психологични трудности. Оста 6/12 дом може да има и кармично значение, ако са замесени знаците Риби и Дева, Слънцето и Луната, както и лунните възли. Ако знакът на върха е Близнаци, Стрелец или Риби, то двойката ще си поделя ежедневната работа, Дева показва критичност, Овен и Лъв (или Марс в 6-ти дом) – ежедневни спречквания и спорове, с Козирог – кой ще упражнява ежедневния контрол, както и добра организация на ежедневните дела, а със Стрелец – да отлагат работата.

7 – ми дом: Този дом показва как другите хора възприемат връзката между двамата. Знакът на върха на 7 дом дава сведения за поведението и общата цел на връзката, как действат като едно цяло спрямо света /заедно с 10 дом/.

Ако на върха е знака Овен, другите ви виждат като жизнена и напориста двойка, готова да приеме предизвикателствата на живота. Телец дава стабилна, продуктивна двойка, която може да бъде успяваща. Рак показва, че другите виждат връзката като предана и ориентирана към семейството. Плутон в 7 дом може да даде също много силна връзка. Везни показва общителна двойка, но с Уран или Марс в 7 дом може да направи двойката много бойна и нападателна.

8 – ми дом: В този дом на преден план е сексуалното взаимодействие, взаимната подкрепа, ситуациите, за които на двамата партньори им е трудно да говорят помежду си. Това е другият финансов дом /освен 2-ри/ и общата собственост. Тук е трансформацията посредством взаимното влияние. Сатурн в 8 дом може да покаже делова връзка, Нептун – ефирна, а Уран – необикновена връзка. Слънце и Меркурий може да допринесе за добри финансови постъпления, както и признание. С Телец на върха на 8 дом двойката се наслаждава на комфорт, взаимни ласки и прегръдки, които са много важни за любовта им. Везни и Риби на върха дава склонност към романтика, Водолей – към експериментиране, Скорпион засилва сексуалния импулс, а Козирог- може да да даде похотливост.

9 – ти дом: Девети дом описва сватовете от двете страни и взаимоотношенията с тях, религиозните и културни възгледи, възможни пътувания и образованието, което споделят. Водните и земни знаци на върха, както и планети в дома, дават хармонично въздействие. Огнените знаци – борба в някоя от областите, въздушните – взаимни контакти. Всичко, обаче, зависи от разположението на управителя на дома /както и други планети в дома/ и аспектите, които сключват.

Ако Лъв е на върха и Сатурн в 9 дом /управител на 2-ри , а Слънцето във 2 /управител на 9-ти дом/, то двамата ще имат идентични виждания по отношение на ценностите /2- ри дом /.

 Ако Овен е на върха, то двойката може да има повече словесно противопоставяне по философски или религиозни въпроси, но около тях никога не е скучно. С Юпитер на върха или в дома, в зависимост от аспектите, може да обичат да пътешестват заедно в далечни земи и да споделят преживяванията си. Но ако Юпитер е с предизвикателни аспекти, може да има някакви юридически въпроси за разрешаване.

10 – ти дом: Този дом показва положението на двойката в обществото, възможности за успех и престиж. С Венера в 10 дом, може да постигнат добро положение и да бъдат приети добре в обществото. Ако към управителя на 10 дом има тригони и секстили, признанието в обществото идва лесно. Ако Козирог е на върха на дома, успешното партньорство за двамата е много важно. Юпитер в или управляващ дома носи успешен бизнес и предприемачество. Ако Управителят на дома е в 3 дом, то комуникациите, писането, преподаването и издателската дейност могат да донесат взаимен успех.

11 – ти дом: Тук са съвместните приятели и взаимното приятелство на двамата партньори, целите и надеждите за бъдещето на връзката. Тук са евентуалните групови ангажименти или обществен живот, както и обстоятелствата извън техния контрол. Уран е естествен управител на дома и отразява неочакваното поради намеса на външни обстоятелства. С Близнаци на върха на дома дава общителни приятели, със Скорпион – интензивност във връзките, със Стрелец -пътувания с приятели, с Телец и Дева може да даде придирчивост в избора на приятели. Със Сатурн в дома или на върха показва тесен кръг от подбрани приятели. Ако обаче Везни е на върха може двамата партньори да бъдат отдадени на обществена дейност и групови ангажименти. С Риби може да се отдадат на обществена благотворителност, а с Водолей – да имат необикновени приятели.

12 – ти дом: Този дом управлява всички видове ограничения, скръбта, подсъзнателните копнежи, евентуално тайна връзка между партньорите, но представлява и най-големият резерв от сили, ако се използва позитивно. Той може да покаже и какво правите , когато сте насаме. Ако Слънцето или Венера управляват или са в дома, в зависимост и от аспектите, то връзката може да покаже изключителна вътрешна сила, а квадратурите към тях да дадат енергия за преодоляване на предизвикателствата.

Лунните възли в композитната карта се интерпретират както в рождената , но се акцентира върху позицията им по дом, а по-малко върху знаците и аспектите, които правят. Северният възел дава насоката за развитие на връзката и предизвикателството на новото, а Южния – областта, в която двамата изпитват комфорт с познатото. Където и да попадат възлите, необходимо е балансиране и избягване на крайностите. Ако например Северният лунен възел попада в 10 дом, може да е налице обща кариера, във 2 дом – способност да правят заедно пари, в 4 дом – изграждане на съвместен дом. Ако Южният възел попада в 5 дом, то между двамата може да има естествена любвеобилна връзка, но не бива да се забравя, че трябва да се балансира, защото Северният възел в 11 дом може да даде повече обществени ангажименти за сметка на любимите хора. При брачните двойки могат да се използват прогресии на композитната карта за прогнозиране на събития като раждане на деца или просто могат да се видят евентуалните промени в отношенията.

  Автор: Маргарита Паскалева

Разпространяването на хороскопите и на други астрологични анализи, публикувани на личната ми страница, може да се осъществява единствено с посочването на автора и активен линк към публикацията! Всички права запазени! 

 

 

10 thoughts on “Домовете в композита

 1. Марги каза:

  Здравейте, Елена! Думата „критичен“ не е синоним на „нещастен“. По отношение на критичните градуси е изписано толкова много, а аз за да Ви отговоря какъв точно е проблемът, ако изобщо има такъв, трябва да видя хороскопа Ви. За неаспектираните планети също е писано много и тяхното проявление е малко непредсказуемо. Със Сатурн в Овен в 6 дом са уязвими главата, мозъка, очите, носа, горната челюст. Нищо повече не мога да измисля без хороскоп. Поздрави!

  Харесвам

 2. Елена каза:

  Здравейте Марги, случайно попаднах на Вашият блог и започнах да следя с интерес статиите, които публикувате. Бихте ли пояснили, за 29-ят градус на слънцето в Козирог винаги ли е нещастен или това зависи от годината на раждане.? Освен това когато има неаспектиран Сатурн в 6 дом в знака на Овен, това намалява ли зловредното му действие?
  Благодаря предварително.
  Поздрави, Елена

  Харесвам

 3. Марги каза:

  Здравейте! 🙂 Надявам се, не мислите, че е правилно да се тълкува нещо откъслечно в хороскоп, независимо дали е радикс или композит!?! Зависи този стелиум кои планети включва, в какъв знак са, имат ли аспекти и с други планети, конфигурации и т.н. Така че, няма как да отговоря на въпроса Ви без да съм видяла цял хороскоп. Тълкуването на частични аспекти и положение на планети по дом крие риск за грешки. Важно е да не се изпуска цялата картина. Поздрави!

  Харесвам

 4. maria каза:

  zdraveite, interesno mi e prochetenoto, no kakvo po-specialno moje da podchertava stelium v 11 dom NA kompozita? tam sa slunce, merkurii, venera, mars, jupiter; lunata samo si krotuva v 5 dom 🙂 blagodarja vi predvaritelno!

  Харесвам

 5. Марги каза:

  Не знам какво да Ви отговоря, тъй като не познавам Вашия хороскоп, но всеки среща в живота си хората, с които трябва да се срещне. 🙂 Поздрави!

  Харесвам

 6. zuza каза:

  аз имам изключителното „щастие“ да налитам на взаимоотношения със силно изразен 12 дом- в единствената ми сериозна връзка имаше 12 домен стелиум/ скорпион- като и слънцето и венерата и юпитера бяха вътре- имаше елемент на тайност на връзката- но не защото сме били любовници, а заради обществото (грубо казано). Иначе живеехме заедно и любовта ни беше стабилна.
  12 дом ми е много интересен, защото определено изиграва важна роля в живота ми и любовните ми отношения

  Харесвам

 7. astroamor каза:

  Здравейте! За съжаление не мога да дам отговор на въпроса Ви, тъй като не съм запозната с рождения Ви хороскоп, нито с репродуктивния Ви статус. Съжалявам за болката в живота Ви, но как преценихте, че вече е невъзможно да имате деца?

  Харесвам

 8. Rosen каза:

  здравейте, имам много необичайна и сложна връзка с акцентиран осми дом. Почти всичко по описанието отговаря. само не мога да разбрера защо имаме Луна и сев,възел в пети дом и под знака Юпитер, след като казуса за деца е особено болезнен. Невъзможно е да имаме вече.

  Харесвам

 9. astroamor каза:

  Радвам се, Таня, когато хората дават обратна връзка и споделят информация от своя личен опит и хороскоп! 🙂 Ще чакам да споделите и за второто дете. Хубав и успешен ден! 🙂

  Харесвам

 10. Tania каза:

  Kompozitnite karti naistina dejstvat! Samo shte kaja, 4e v kompozita na men i sapruga mi, Lunata se namira v 6 dom i se zapoznahme na moqta mestorabota. 5 dom ( kojto se svarzva s decata ) zapo4va ot Bliznaci, kato tam sa Slanceto i Merkurij – sina ni e Bliznaci. Sega o4akvam vtoroto da e Lav

  Харесвам

Коментарите са изключени.