Асцендентът

Асцендентът – изгряващият знак, e зодиакалния знак, който в момента на раждането на даден човек се  намира на източния хоризонт. Той е един от най-важните фактори в хороскопа – символ на изгрева, началото на всички начала, първото вдишване на новородения. Асцендентът е свързан с личността, характера, външния вид и избора на професия. Показва първите впечатления на другите, общият подход към живота. Има връзка и с физическото тяло на човека, затова и транзитите към асцендента се отразяват така силно на общото здравословно състояние.Често откриваме под кой зодиакален знак е роден човек като се вгледаме в чертите на лицето и изражението му. Знакът на асцендента дава информация за най-важния потенциал на индивида.

  Асцендентът символично съответства на знака Овен, затова той показва и начина на изразяване на индивидуалността, освен слънчевия знак. Знакът на Слънцето показва как човек разбира и усвоява предизвикателствата, а асцендентът показва по-скоро спонтанното действие.

  Френският астролог Мишел Гоклен е направил множество проучвания за важността на асцендента и Медиум Цели в хороскопа, особено на планетите съвпадащи или в непосредствена близост до тях, включително и планетите откъм 9 и 12 дом. Планетата, изгряваща на върха на асцендента при раждането, оказва много силно влияние в живота на личността. Особено силно проявление би имало, ако планетата на асцендента не е в същия знак като изгряващия. Например, изгряващ знак Стрелец  и Плутон в 1-ви дом в Козирог. Тогава човекът няма да има така ясно изразеното излъчване на Стрелец – експанзивност, ентусиазъм, доверчивост, идеализъм и безрезервна вяра. Плутон на асцендента  видоизменя външността и придава допълнителна окраска на характера – дава силно тяло, наподобяващо човек с асцендент Скорпион, както и недоверчивост, потайност и дори мрачност.

 Тъй като планетата е по-енергизирана, отколкото знака, изгряващият знак не трябва да се разглежда отделно от планетите, които характеризират начина на себеизява, намиращи се в 1 дом.

     Има два вида такива планети:

 –  Всяка планета в 1 дом (което включва не само планети под хоризонта в рамките на 6-8 градуса, но и планетите разположени в 12 дом на не повече от 8-10 градуса от асцендента);

 –  Планета, управител на асцендента, в 1 дом.

  Планетата, намираща се на асцендента променя качествата, присъщи на изгряващия знак. Не, че не се проявява знака на асцендента, но планетата в 1 дом, особено ако е в различен знак от асцендентния, дава изменения. Например, човек с изгряващи Риби и с планета в 1 дом в Овен. Това може да заблуди някого първоначално, защото вече ще има и акцент на Овен. Ако планета в 1 дом е в същия знак, както изгряващия, то тогава има двойно подчертаване върху качествата и енергиите на знака. Много зависи разбира се и коя планета попада в 1 дом .

  Знака на управляващата асцендента планета дава енергията и показва начина за справяне със житейските предизвикателства. Ето защо положението му по дом и знак е изключително важен фактор в хороскопа за общата ориентация на личността към живота, която ще бъде доминираща.

  Аспектите, които планетата-управител на асцендента сключва, са не по-малко важни от аспектите към Слънцето, Луната, към останалите планети и към самия асцендент.  Аспектите към асцендента показват как личността се изразява във външния свят- естествено (някои съвпади, секстили и тригони) или с напрежение, задръжки или силна амбиция (квадратури и опозиции).

   Опозициите  към  асцендента често показват вътрешно напрежение .

 Квадратурите към асцендента символизират качества в ранното обкръжение, обикновено проявяващи се  като потискане или задръжки (ако планетата е откъм 4 дом) или като силен подтик към постижение или признание (ако планетата е откъм 10 дом).

 Секстилите към асцендента помагат енергията на планетата, сключваща аспекта, да протича гладко.

   1, 5 и 9 домове – Овен, Лъв и Стрелец формират голям огнен тригон – домовете на живота. Планетите в 1-и дом показват или естествено протичаща позитивна енергия или егоцентричност и прекалена гордост. Слънце в съвпад с асцендента в много отношения наподобава изгряващ Лъв. Но тези черти, които са често срещани прояви за този съвпад, са обикновено много по-явни, отколкото при асцендент в Лъв.

   Планетите в 5 дом показват творческите ресурси, а също и нивото на самоувереност на личността. Традиционно 5 дом е домът на Слънцето и се свързва с любовните авантюри, хазарта, спекулациите и децата. Той се свързва още с властта и любовта (но тук е отдадената любов, а в 11 – получената). Дали ще се отдаде човек на чистата любов или на любовта към властта, към хазарта, може да се види от цялостната картина в хороскопа. В крайна сметка 5 дом и планети в него могат да засилят егото или преживяването на силна любов да прегори егото. Когато човек е влюбен, той вижда обекта на любовта такъв, какъвто трябва да бъде. Любовта ни топли, прави ни по-добри, възхищаваме се на любимия/та.

  Тригоните на планети в 5 и 9 дом към асцендента най-общо дават лидерски качества, естествено протичаща творческа енергия, съчетани с висшия разум.

  9 дом и планетите в него представят религиозната и философската ориентация, ориентирани към бъдещето и е тясно свързан с висшия разум.

  Затова и планетите, формиращи аспект с асцендента, са от голямо значение, защото дават много енергия и сила, и помагат за еволюирането на душата.

 Автор: Маргарита Паскалева

Разпространяването на хороскопите и на други астрологични анализи, публикувани на личната ми страница, може да се осъществява единствено с посочването на автора и активен линк към публикацията! Всички права запазени! 

 

18 thoughts on “Асцендентът

 1. Марги каза:

  Мили Боже! Много Ви благодаря за топлите и сърдечни думи, Виолета! Рядко някой го прави. Ние, българите, сме склонни повече до оплюваме хората, да сме сдържани и отчуждени, но такъв коментар рядко прочитам на страниците си. Бъдете здрава и много щастлива! Желая и на Вас приятно изкарване на празника и незабравими мигове! 🙂

  Харесвам

 2. Анонимен каза:

  Благодаря, Марги! Благодаря за ежедневните прогнози, за обичта Ви към Уитни Хюстън, за малката Крисия, за голямото Ви сърце и за всичко, което правите и пишете. Аз съм Ваш ежедневен читател и почитател. Подарявам Ви моята човешка топлота и пожелание за приятно прекарване на предстоящия 8-ми март.
  С обич и благодарност !
  Виолета

  Харесвам

 3. Natalye каза:

  Много ви благодаря за помоща!

  Харесвам

 4. astroamor каза:

  Здравейте! Сама трудно ще си го изчислите, но има астрологична програма, която свободно можете да изтеглите от Гугъл – ZET 8. Ето Ви и линка: http://zaytsev.com/downloads.html
  Ако Вие трудно, напишете ми точните си рождени данни (аз няма да ги пусна в блога) – дата, месец, година, час, минути и града /селото/, в който сте родена и ще Ви кажа кой Ви е асцендента. Ако не си знаете точният час на раждане, няма как да се определи асцендента. Поздрави!

  Харесвам

 5. Natalye каза:

  Здравейте,
  лаик съм в тази област и бих искала да ви попитам как точно да си изчисля асцендента, тъй като в различните сайтове ми изчисляват
  или Овен или Телец , и аз не мога да преценя кое е вярното .
  Благодаря предварително за отговора !

  Харесвам

 6. Neli каза:

  Много и благодаря Марго 🙂 До скоро!

  Харесвам

 7. astroamor каза:

  Привет, Нели! 🙂 Знакът на върха на конкретен дом има планетен „управител“, който в случаs се явява първо Сатурн, но не по-маловажен е и управителя на заключения знак – в случая Уран. „Господари“ на домовете са планетните управители на мунданните домове. Знаеш, че зодиака започва със знака Овен и съответства на пролетта. Виждала си и зодиакалния кръг – в 1 дом винаги е Овен, който е управляван от Марс. Така че, мунданният управител на дома и знака е Овен Марс е „господар“ на дома. А когато иде реч за рождения хороскоп, в който се знае асцендента, тогава всеки дом си има планетен „управител“ според знака на върха на дома.
  Та, задължително се гледат и двата знака /съответно и техните управители/ при тълкуването. Еднакво важни са. Хубава седмица и на теб!

  Харесвам

 8. Neli каза:

  Марги здравей, едно малко въпросче 🙂 Когато вече тълкуваме Господари на домове, въпроса ми е следният например Козирог на върха на втори дом – гледам Господаря Сатурн къде е/4дом и си правя интерпретацията/, обаче във втори дом е и Водолей /заключен/- гледам управителя Уран, че е в 9 дом и си го тълкувам. Въпроса ми е и двата Господари ли са еднакво важни и двата ли се гледат еднакво. Същото ми се получава и с управителите на 7 и 8 дом. Ще ти бъда много благодарна когато намериш време. Поздрави и много успешна седмица!!

  Харесвам

 9. Нели каза:

  Благодаря ти сърдечно Марго! Успехи в курса и до скоро 🙂

  Харесвам

 10. astroamor каза:

  Здравей, Нелка! 🙂 Съжалявам, че едва сега ти отговарям, но днес и утре по цял ден съм на важен курс от работата ми. Неподвижните звезди са важни и влияят предимно, ако съвпадат в рождения ти хороскоп с дадена планета или куспида на дом. Нямам наблюдение да оказва влияние съвпад на транзитна планета със звезда, която не е на ключово място в натала – в съвпад с рождена планета или с връх на дом. Такива съвпади имат значение за мунданни прогнози. Колкото до страничка за звездите…..в нета е пълно. Ето ти една полезна страничка – http://www.astrologycom.com/fixedstars.html
  Ето още една: http://www.bemyastrologer.com/fixedstars.html Хубава вечер и на теб!

  Харесвам

 11. Нели каза:

  Здравей Марго,
  може би не е най-удачно в този пост да те попитам, но тъкмо да те провокирам да направиш страничка и по тези въпроси 🙂
  Относно неподвижните звезди. Те са чувствителни точки в хороскопа, но когато да кажем транзитна планета премине през такава неподвижна звезда, очаква ли се да се активира – домът, господарят на планетата и т.н. Например при мен транзитен Сатурн след някой ден ще направи точен съвпад със Спика в 10 дом, като същевременно ми прави точна опозиция с наталната Венера в 4 дом и натален Сатурн също в 4 дом на около -2. И без това такива неща ме тресат тия дни и така хубавичко си го усещам този транзит..и въпреки всичко знам, че ще е за добро накрая.. Та до колко е нужно да вземаме под внимание неподвижните звезди в хороскопа и активират ли се те от транзитите. На мен лично са ми много интересни 🙂 Поздрави и много хубава вечер

  Харесвам

 12. Нели каза:

  Благодаря много Марги, мисля, че го разбрах :), тия господари, управители и т.н. най-ми е трудно да ги разбера, ако не пак ще питам 😉 Хубава вечер!

  Харесвам

 13. astroamor каза:

  Здравей, Нели! 🙂 Ако правилно те разбирам питаш дали диспозитора (планетния управител на знака, в който е съвпада) на дадената планета/r по знак и дом ще се активира също или не? Ако това ме питаш, да активират се и темите на диспозитора и дома, в който е. Хубав ден и на теб!

  Харесвам

 14. Нели каза:

  Привет Марги 🙂 Възхищавам се на начина по който се изразяваш и структурираш изреченията си, толкова е разбираемо всичко. Бих искала да попитам нещо, може би не в правилния раздел, но не открих по-подходящо място.
  Интересува ме например ако слънцето или дадена планета транзитира да кажем в съвпад с тежка планета, освен че тежката планета ще прояви качествата си в дадения знак и дом в който се намира, ще се активира ли и нейния господар например който е в друг дом, както и съответния дом. Поздрави и хубав ден!

  Харесвам

 15. astroamor каза:

  Здравейте, Мария! Няма как да намерите в блога абсолютно цялата астрологична литература……в нета е пълно с информация за всичко. Трябва само да напишете в търсачката това, което Ви трябва.

  Харесвам

 16. Мария И каза:

  Здравй 🙂 Много ти е хубав блога но никъда не мога да намеря по подробна имформация за лилит и медиум цели 🙂

  Харесвам

 17. astroamor каза:

  Ти си блъскаш главата върху картата, но аз не я виждам…. 🙂 Тази карта само ти си я виждаш. Освен това не разбирам върху какво точно искаш да изразя мнението си? Аз си блъсках 15 години главата. Без това не можеш да научиш нищо, щом искаш да учиш астрология. Сега сте облагодетелствани – има астрологични школи. Докато аз и много други колеги сме учили сами – с книгите в ръка и без интернет и астрологични програми.

  Харесвам

 18. pons каза:

  Съвпад на Меркурий с изгряващ Скорпион, но Меркурий е в 12 дом. В 1 дом са Венера и Нептун, които също са в съвпад. В 5 и 9 дом няма планети.5 дом е заключен в овен, лъв е заключен в 9 дом. 🙂 Маргарита, блъскам си главата върху моята карта. Ще ти бъда благодарна, ако изразиш мнението си.

  Харесвам

Коментарите са изключени.