Фрида Кало

Луната в любовта и творчеството

на Фрида Кало

 

Луната е единственият естествен спътник на Земята.  Гърците я наричали Селена и Артемис.

   –  орбита:  384000 км  от Земята
   –  диаметър:  3476 км
   –  маса:  7.35е22 кг

 Луната, естествено, е била позната още от праисторията. Тя е вторият по яркост небесен обект след Слънцето. Докато Луната обикаля около Земята ъгълът между двете тела и Слънцето се променя, затова виждаме Луната в различни фази. Времето между две новолуния е 29.5 дни (709 часа). 

        

 Коя е Фрида Кало?    

  

Тя е родена на 06.07. 1907 год. в Мексико. Баща й е немски фотограф, майка й – мексиканка. Съдбата е била жестока към Фрида, която на 6 години се разболява от детски паралич. Най-добрите си картини Фрида създава през 30-те и 40-те години, но едва през 1953г. прави първата си самостоятелна изложба в Мексико . Тъй като вече е била много болна, са  я занесли на носилка в изложбената зала. Няколко дни по-късно ампутират десния й крак.

 Луната в хороскопа представя емоциите и инстинктите.  Тя е символ на майката, показва силата, ролята и типа майчино поведение в детството на човека, а в зряла възраст – женското начало. Според позицията на Луната в знаците тя символизира специфични емоционални и мисловни кармични модели и спонтанните реакции. Луната е принципът на възприятието и ако тя е в Телец, човекът има постоянни, устойчиви и стабилни програми  на подсъзнанието. Той е упорит, но тази упоритост му помага да издържи. Луната в Телец иска най-доброто от всичко, насочена е към материалния и емоционален комфорт. Възприема бавно, но трайно и трудно променя мнението и решенията си. Човек с Луна в Телец е предан и сантиментален в приятелството и любовта, но може  да бъде и много ревнив.  Държи на семейните традиции и идеалите, изградени от неговата майка.  Притежава добре развити осезание и вкус, със склонност към музика, танци и други изкуства. Обича да задоволява  физическите си апетити и харесва всичко, което може да направи живота по-приятен. 

 

 

Фрида Кало – рожден хороскоп

Луната в хороскопа на Фрида Кало е в Телец. Тук тя  е  в екзалтация и  показва чувствено възприемане на всяка форма, а в 10 дом Луната дава амбиции за достигане на високо положение в кариерата и обществото. Като управителка на 12-я дом в картата, тя е дарила Фрида със силна вътрешна интуиция и творческо вдъхновение. Тя би могла да избере кариера, свързана с болници и други институции, но позицията на Луната в Телец и Меркурий в 12 дом в Лъв я даряват с дарбата да рисува (Меркурий – китките на ръцете, в Лъв – творчество).  Секстилът  на Луната със Сатурн (управител на 6 дом – работа и здраве) я прави сериозна и задълбочена в работата си, което е добра предпоставка за кариерата на Фрида. Сатурн е в Риби, а това също може да бъде показател за творческа работа, тъй като знакът Риби и Нептун като негов господар също се свързват с творчеството, изискващо уединение. 

 Фрида става известна със своето творчество –  Слънцето й в 11 дом, следва най-високия (10 дом) – резултатите от амбициите и постигане на целите, получаване на любовта на обществото. Съвпадът на Слънцето с Нептун я дарява с артистичност и вдъхновение, но е предпоставка за създаване на свой собствен свят, несигурност, разочарования и нереален поглед върху мъжете (слънцето в женския хороскоп представя мъжете в живота). Фрида Кало пише в дневника си: “В моя живот има две огромни катастрофи. Първата е катастрофата с трамвая, втората е Диего.”

  На 17 септември 1925 г. тролей се сблъсква с трамвая, в който пътува Фрида и го разрязва на две. При катастрофата метален прът пробожда девойката, чупейки гърба и таза на няколко места. Пораженията включват и фрактури на ключицата и две ребра, натрошен десен крак и смачкано дясно ходило. Фрида претърпява 20 операции и цяла година е прикована към леглото. Именно тогава започва да рисува и това й помага да намери нов смисъл за съществуването си. През целия си живот тя е ходила пристегната с множество корсети, пристрастила се е към болкоуспокояващите, но жаждата й за живот, нейната воля и енергия са изумителни.

 Рождените фактори в хороскопа на Фрида, предразполагащи към катастрофи и инциденти са: 

1. Венера, управител на 3 дом (пътища, транспортни средства), е в Близнаци (знак, свързан с пътищата и транспорта) и е в съвпад с Плутон (естествен управител на 8 дом – дом на смъртта и оперативните интервенции) в Близнаци;

2. Съвпадът Венера / Плутон допълнително прави неблагоприятен аспект квадратура към Сатурн в 8 дом в знака, свързан с краката Риби, управител на 6 дом – дома на здравето;

3.  Сатурн в 8 дом е диспозитор на съвпада Марс / Уран в Козирог (счупване и интервенции на кости, крака), а  Марс в съвпад с Уран в рождения хороскоп предразполага към инциденти;

4.  Слънцето, управител на асцендента (физическото тяло), е в съвпад с двамата управители на 8 дом в Риби – Юпитер и Нептун в Рак, а заедно те са в опозиция към съвпада Марс / Уран в Козирог.  

В деня на катастрофата, при която тя едва оцелява, транзитният Уран е в съвпад с рождения Сатурн (управител на 6 дом –  здравето) в Риби в 8 дом (домът на екстремните ситуации) и в квадратура с рождената й Венера (управителка на 3 дом – пътувания, транспорт). Транзитният Сатурн преминава през 3 дом, транзитният Плутон е в съвпад с рождените Слънце и Юпитер, като заедно са в опозиция на рождените Марс и Уран в Козирог. Транзитните Слънце и Марс в Дева са в опозиция към Сатурн в 8 дом (интервенции на краката) и в квадратура към съвпада Венера / Плутон. Транзитният Юпитер (съуправител на 8 дом) в Козирог съвпада с рождените Марс и Уран. Транзитният северен лунен възел (СЛВ) съвпада с Меркурий (транспортните средства) и преминава през рождените 6 и 12 домове – домовете на здравето, на кармата.

Транзитите в деня на катастрофата:

 

След катастрофата тя започва да рисува. Когато среща Диего Ривера, той е един от най-известните мексикански художници, два пъти по-стар от нея, бохем, любител на жените и яростен комунист.  На 22 години Фрида става негова трета съпруга, негов другар по идеи, събрат по творчество и конкурент в любовните приключения. На поредната си сватба съпругът се напива, а булката прекарва първата им брачна нощ при родителите си. Великият художник започва поредица от изневери. Фрида дори го заварва в общата им спалня със сестра си. Разгневена, дъщерята на унгарски евреин и индианка отмъщава на Диего по същия начин – започва бурни истории. Кало се присъединява към движението за възстановяване на мексиканската култура, чиято цел е постигане на равноправно положение и културна интеграция на индианското население. Става член на Мексиканската комунистическа партия. Диего изобразява Фрида във фреската си “Балада за революцията”.

 През 1939 г. Фрида излага творбите си в галерията Renou & Colle в Париж. Нейният автопортрет ”Рамката” е първата творба на мексикански творец от 20 век, закупена от Лувъра. В края на годината бракът й с Диего Ривера завършва с развод.  На 8 декември  1940 г. Фрида се омъжва за втори път за Диего Ривера.

 

През 1929 г. Диего и Фрида сключват първия си брак.

 В прогресивната карта на Фрида за годината Луната е в съвпад със Сатурн в 7 дом – домът на партньорството и брака. Сатурн в 7 дом може да покаже още и разлика във възрастта между партньорите. В  соларната карта за 1928-29 г. Венера (любов и партньорство) е в съвпад с рожденото Слънце (представящо съпруга и мъжа) в Рак на Фрида. Квадратурата на Луната с Плутон създава предпоставка за тежки емоционални проблеми, съвпадът на Венера и Нептун в Рак дават дълбока емоционалност и романтичност, идеализиране на любовта, както и възможни изневери. Фрида Кало е изключително обаятелна и харесвана като жена. Без предразсъдъци, тя е допускала в леглото си и мъжете, и жените, които са я привличали. Голямата любов на живота й – Диего Ривера е неин наставник и вдъхновение.
 Много критици твърдят, че най-стойностните картини на Фрида са мотивирани от страдание, болка или гняв и са били създадени в най-тежките й лични моменти. Недооценена приживе, днес Фрида Кало представлява сериозно изкушение за колекционери и ценители. Нейни картини притежават Мадона и Робърт Де Ниро. През 1954 г. се разболява от пневмония. Пренебрегва съветите на лекарите и взима участие в демонстрациите против интервенцията на САЩ в Гватемала. Фрида умира на 13 юли  в Синята къща, която през 1958 г. е превърната в музей и предоставен на мексиканския народ, по желание на Диего Ривера.  

 Автор: Маргарита Паскалева

Разпространяването на хороскопите и на други астрологични анализи, публикувани на личната ми страница, може да се осъществява единствено с посочването на автора и активен линк към публикацията! Всички права запазени!