Смъртта на Джон Кенеди в хороскопа

 

 Въпреки, че е написано много за американския президент Джон Фицджералд Кенеди, както и за т.нар. „проклятие” над американските президенти, реших да опиша своя анализ за неговата смърт и показанията за това в неговия хороскоп и в хороскопа на Америка.

 На фиг. 1 е рождената астрологична карта на Джон Кенеди – роден на 29 май 1917 година. Когато разглеждаме в конкретна тема въпросите за смъртта, информация за това ни дават както светилата, ката и планетите – управители на асцендента (1 дом – физическото тяло), 4 (дом на края), 6 (дом на здравето), 8 (дом на смъртта) и 12 (дом на кармата, тайните врагове, страданията) домове.

 

Фиг. 1 Рожден хороскоп на Джон Кенеди

 В картата виждаме силно акцентиран 8 дом – дом на подкрепата от другите, на темите за живота и смъртта. Управител на асцендента Везни е Венера – в подвижните и комуникативни Близнаци, но е в заточение по дом и в критични градуси. Като управител на асцендента Венера дава информация за външността, характера и здравето му. Планетите в заточение налагат съобразяване с конкретни норми и закони. А Венера в темата освен че е в заточение по дом, тя е и в квадратура с Луната, която също в критичен градус. Когато една планета управляваща асцендента е в 8 дом, създава предпоставката човекът сам да бъде виновен за смъртта си или за насилствена смърт. Планетният управител на 6 дом – Нептун, е в съвпад с повелителя на дисциплината, времето и отговорността Сатурн. Сатурн в хороскопа на Джон Кенеди управлява 4 дом – дом на корените, родителите и края на живота. Сатурн е на трон по дом, но е в заточение по знак в Рак и управлява Северния лунен възел в Козирог – пътят, по който ще върви индивида в настоящата инкарнация. Сатурн в 10 дом ясно показва неговата управленска кариера, амбиции и обществена насоченост. Диспозитор на Сатурн в Рак е Луната в 11 дом – дом на груповите и организационни взаимоотношения. Управителят на 12 дом – тайните, задкулисни действия, скрити опасности и тайни врагове Меркурий е в 8 дом, в съвпад с Марс. Марс също не е добре поставен по знак – в Телец е в заточение. Марс управлява 7 дом – дом на взаимоотношенията с партньорите и явните врагове. В този хороскоп са видни индикациите за активиране действията на явните и тайните врагове на Кенеди, а позицията им в 8 дом – дом на невидиите, неясни неща могат само да ни покажат, че всичко около неговата смърт ще остане неясно за външния свят.  

 Юпитер, като съуправител на 6 дом – дом на здравето и работата, също е в 8 дом. Всички планети, имащи отношение към здравето в конкретната тема, не са добре поставени.  Стелиумът от Марс, Меркурий и Юпитер е в предизвикателен аспект квадратура с планетата на внезапните и неочаквани събития, рушителят на традиции – Уран. Нека погледнем в допълнение т.нар. „арабски точки” и Вертекс – „Порталът на съдбата”. Вертекс представлява двуполюсна ос – Вертекс и Антивертекс (двете точки винаги са в опозиция една от друга), които са  съдбовни точки и отразяват неща, който са извън нашия контрол. А в хороскопа на Кенеди Вертекс е в точен съвпад с рождения му Марс.

 В астрологията важна информация дават пренаталните затъмнения. Изследвайки пренаталните затъмнения, можем да добием представа за задачите, които е избрала душата за конкретната инкарнация, както в личен план (разглеждайки положението и аспектите на затъмненията в наталната карта), така и по отношение на родителите. Пренаталното Слънчево затъмнение в хороскопа на Джон Кенеди е в 4 дом и засяга темата за корените, дома и края на живота.

 В годината на неговата смърт – 1963 година, е имало две Слънчеви затъмнения. Едното е било в близост до пренаталното затъмнение на 9 януари 1963 година – на 4 градуса във Водолей и следващото – на 20 юли, което съвпада с рождения му Сатурн на 27 градуса в заточение – управител на неговия 4 дом (дом на края).

 Според астролозите предизвикателните аспекти на затъмненията (квадратури, опозиции и някои съвпади) към рождена планета са неблагоприятен фактор. Но аз бих добавила, че от огромно значение е статуса на планетата в радикса и дома, който управлява. Сатурн от картата на затъмнението от 20 юли 1963 година е в точен съвпад с Уран в неговия 4 дом – един наистина неблагоприятен аспект.

 На Фиг. 2 е представена рождената карта на Джон Кенеди с аспектите между транзитните и рождените планети в деня на неговото убийство 22 ноември 1963 година. Управителят на неговия 4 дом Сатурн транзитира през 4 дом и е в точна квадратура с рождения Марс в 8 дом – управител на неговия 7 дом (явните врагове и другите, най-общо казано). Транзитният Уран е в предизвикателен аспект към рожденото Слънце, а транзитния Плутон – планетата на трансформацията и смъртта е връх на тауквадрат с рождената Венера (управител на асцендента и 8 дом) и с транзитните Марс и Венера в Стрелец. Транзитният ретрограден Юпитер преминава през 6-я му дом и също прави неблагоприятни аспекти – както сходяща квадратура към рождения Плутон, така и квадратура към рождените Лунни възли. Освен това има съвпад на транзитните Лунни възли с рождените, но обърнати. Транзитният Нептун в Скорпион е в опозиция на рождения Марс в 8 дом и в съвпад със срещуположната точка на Вертекс – Антивертекс. А Нептун се свързва с тайните, скритите опасности и врагове. И без да се анализира астрологичната карта с останалите предиктивни техники в астрологията, всичко в картата „говори” за съдбовни събития през годината.

 

 

 

Фиг. 2  Хороскопът на Кенеди с транзитите

(във външния кръгв деня на покушението

 

 В годишния хороскоп на Кенеди с прогресиите и дирекциите за 22 ноември 1963 година (виж фиг. 3) това което ми прави най-силно впечатление е точния съвпад на прогресивния Марс с точката на смъртта (на 21 градус в Близнаци), а транзитните Венера и Марс са в опозиция с тях. Транзитната Луна във Водолей е в опозиция с рождения Нептун и дирекционната Венера – все „Нептунови” теми, свързани с тайни и задкулисни действия. Дирекционният Марс пък е в съвпад с рождения Плутон – намеква за смъртна опасност. Дирекционният Сатурн е в съвпад с транзитните Уран и Плутон, в квадратура с рождените Слънце и Венера, както и към прогресивната Луна в 8 дом. Прогресивната Луна в Близнаци е в съвпад със Слънцето (Новолуние) и показва динамичен период и важни събития.

 

 

Фиг. 3  Прогресиите и дирекциите за 22.11.1963 година

 Тези предпоставки неминуемо се виждат и в хороскопа на държавата, в случая на САЩ. Рожденият Сатурн от хороскопа на Кенеди е в точен съвпад с Меркурий в Рак и в опозиция с Плутон в Козирог от хороскопа на САЩ. Рожденото Слънце в Близнаци от хороскопа на Кенеди е в точен съвпад с Уран (неочаквани и внезапни събития, обрати) от картата на САЩ. Точката на смъртта в рождения му хороскоп на 21 градус в Близнаци е в точен съвпад с Марс от картата на САЩ.

 

 

Фиг. 4  Хороскопът на САЩ с транзитите

 (във външния кръгза деня на убийството

 Когато се номинират кандидатури за президенти и други важни управленски фигури в която и да е държава, трябва да бъдат сравнени хороскопите на кандидата с този на държавата, за да се определи тяхната т.нар. „съвместимост”, т.е. да бъдат постигнати максимално позитиви за страната. В 10 дом в картата на САЩ е Сатурн с предизвикателен аспект квадратура към Слънцето (представящо президента), а самото Слънце е в близък съвпад с върха на 8 дом – дом на екстремните ситуации и смъртта.

Моментът на убийството на президента е показан и от транзитните планети спрямо планетите в хороскопа на САЩ (фиг. 4). Транзитният Уран в Дева е в точна квадратура към Уран, транзитният Сатурн във Водолей е в съвпад с Луната, а транзитния Марс в Стрелец е в точна опозиция на наталния Марс в Близнаци.

  Автор: Маргарита Паскалева

Разпространяването на хороскопите и на други астрологични анализи, публикувани на личната ми страница, може да се осъществява с посочването на автора и активен линк към публикацията! Всички права запазени!