Астрометеорологична прогноза за България – зима 2020 / 2021

 

През 2020 година зимата в България настъпва на 21 декември в 12:03 часа българско време. Информация каква зима можем да очакваме у нас ни дава в по-глобален план първо звездната карта на Зимното слънцестоене – картата на сезона, съставена според дата, часът, минутите и координатите на град София и други населени места (фиг. 1). По-специфичното на тази звездна карта с координати на град София е, че Асцендентът в тази карта е водният знак Риби, с изгряващи Луна и Нептун в Риби. Те дават информация, че през тази зима може да има по-съществени валежи от сняг в по-студените месеци и от дъжд в по-топлите периоди. В същото време върхът на другия важен дом в тази карта, свързан с прогнозирането на времето, е 4 дом. Той е във въздушния знак Близнаци. Знаците на двата дома, 4 и 1 при прогнозирането на времето (Близнаци и Риби), са влажни, но Близнаци е топъл знак за разлика от Риби. Затова можем да заключим, че ни очаква една по-мека зима, но променлива – с периоди на застудяване, усилване на вятъра и валежи от сняг, а в периоди на затопляне – от дъжд. Тъй като България е малка държава, тази по-глобална картина на времето през зимата е валидна за по-голямата част от територията на страната. Но има малка разлика в звездните карти с координатите на градовете на запад и с тази, с координатите на градовете на изток от град Пловдив. С координати на населените места на запад от град Пловдив астрологичните показатели са за възможни повече валежи в определени периоди, докато с координати на град Пловдив и всички населени места на изток от него времето може да е по-меко и с по-малко валежи. Знакът Близнаци дава индикации и за периоди с по-силен вятър, давайки усещането за студ. Но това е само глобалната картина. Времето се определя седмица по седмица с астрологичните карти на лунните фази.

Фиг. 1 – хороскоп на Зимното слънцестоене

Астрологичната карта на лунна фаза Първа четвърт на 22 декември ни дава яснота за времето през първата седмица на зимата 22 – 29.12.2020 год., в която предстоят най-светлите християнски празници Бъдни вечер и Коледа. Няма да публикувам, разбира се, всички звездни карти на предстоящите лунни фази през цялата зима. Ще спомена предимно общата картина за седмицата и тенденциите за времето. Астрологията не може да даде информация за точни температури или населени места, в които ще вали. През първата зимна седмица очаквам времето да бъде влажно, но без съществени валежи и на места по-ветровито. По-студено време и валежи от сняг може да има предимно в планинските райони. Почиващите в планините и празнуващите там празниците трябва да бъдат по-внимателни за изгубвания, травми и инциденти – Марс в Овен около Коледа и Нова година е достигнал точни аспекти към Плутон в Козирог, а това повишава опасността от падане на лавини и други инциденти в планината. Такива дни са 24 и 25 декември от тази седмица. Тази тенденция е валидна и в световен план.

През седмицата 30.12 – 05.01.2021 год., както и през следващата седмица 06.01 – 12.01.2021 год., тенденцията е за по-меко време. В картата на Пълнолунието на 30.12.2020 год. Асцендентът е Стрелец (топъл и сух знак), но 4 дом е в Риби (студен и влажен знак). Луната е във воден знак – Рак. Предвид и опасните аспекти между Марс и Плутон, това по-меко време създава опасност от падането на лавини в планините. На 30 и 31 декември може да има валежи от сняг, тъй като и Луната тези два дни е в знака Рак, както и усилване на вятъра на места на 31.12.2020 и на 01.01.2021. Бъдете по-отговорни и предпазливи. Това се отнася най-вече за родените през трета декада, с Асцендент и с други планети като Сатурн, Марс, Уран, Нептун или Плутон в знаците Овен, Рак, Везни и Козирог. Крайно опасно е за същите знаци (а това се отнася най-вече за подрастващите) да използват бомбички и всякакви други взривоопасни вещества, за да не пострадат от тях. Същият този аспект между Марс и Плутон създава предпоставки за терористични атаки и прояви на насилие по време на Коледните и Новогодишни празници. Добре е властите у нас да бъдат с повишено внимание по празниците (24 и 25.12.2020, 30.12.20 – 02.01.21 год.) за възможни опити за терористични атаки!

В картата на Последна четвърт на лунна фаза на 06.01.21 год. Асцендентът е в знака Овен, а 4 дом в Рак и Луната във Везни. През седмицата 06.01 – 12.01.2021 год. времето ще бъде по-ветровито и валежи от сняг може да паднат евентуално на 7, 8 и в сутрешните часове на 9 януари. Същите дни са и опасни по отношение на инциденти – Марс Навлиза в земния знак Телец на 7 януари и заедно с Уран в Телец са в дисхармоничен аспект с Луната в Скорпион на този ден. Най-внимателни за инциденти трябва да бъдат родените в последните 2-3 дни на знаците Овен, Рак, Везни и Козирог, както и родените в първа декада на знаците Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. На 10 и 11 януари може да има и повече слънце. На 13.01.21 год. предстои едно доста напрегнато Новолуние в Козирог, което е в съвпад с Плутон, а Сатурн, Юпитер и Меркурий във Водолей са в предизвикателен аспект към Марс и Уран в Телец…..не е шега работа това. Това от една страна е белег за сериозно застудяване, валежи от сняг и много силен вятър в някои населени места, достигащи до бури. Придвижването ще е силно затруднено през седмицата 13.01 – 19.01.21 год. Повишена е опасността от тежки транспортни инциденти, прекъсвания на електричеството, нарушаване на връзките за комуникации, технически аварии, инциденти и изгубвания в планините. Избягвайте излети и почивки в планините през тази седмица, пътуване на дълъг път, включително и със самолет. През следващата седмица 20.01 – 27.01.21 год. времето ще се задържи по-студено и ветровито, но към края на седмицата може да има и леко повишение на температурите – на 23 и 24 януари. Без особени валежи и малко по-меко време очаквам през седмицата 28.01 – 03.02.2021 год., но тенденцията за ветровито време в някои от дните през тази седмица се запазва. По-слънчеви могат да бъдат 28 и 29.01, 1 и 2.02.2021. По-облачно време и валежи може да се очакват на 3 и 4.02.2021.

През седмицата 04.02 – 10.02.21 год. времето е трудно за прогнозиране, тъй като 4 дом в хороскопа на лунната фаза Последна четвърт е в топлия знак Стрелец. Но Луната е в знака Скорпион в предизвикателен аспект опозиция към Марс и Уран в Телец, както и в квадратура към Меркурий. Може да има в някои от дните резки промени във времето – от по-студено и ветровито (4 и 5 февруари ) до повишение на дневните температури и повече слънце (6, 7 и 8 февруари). През седмицата 11.02 – 18.02.2021 год. ще има понижение в температурите и ще бъде също така ветровито (10, 11, 17 и 18 февруари), но съществени валежи не се очакват. Такова време очаквам и през следващата седмица 19.02 – 26.02.2021 год. По-слънчево може да бъде времето на 20, 21, 24 и 25 февруари. В хороскопа на Пълнолунието на 27.02.2021 год. има индикации за внезапна промяна на времето към затопляне през седмицата 27.02 – 05.03.2021 год. Разбира се, по-студено и ветровито ще остане времето в планините, но и там ще се усети леко повишение на температурите. Повече слънце може да има на 28.02, на 1 и 2 март, а на 3 и 4 март – по-облачно и ветровито, като на места може да има и валежи.

Баба Марта както всяка година се начумерва през женския месец март. В хороскопа на Последна четвърт на 6 март се вижда ясно възможността за застудяване през седмицата 06.03 – 12.03.2021 год. Усилване на вятъра може да има на 9, 10 и 11 март, а повече облачност и валежи на места – на 12 и 13 март. На 13.03 предстои Новолуние в Риби, в съвпад с Венера и Нептун. Те, както и най-важните домове в хороскопа, касаещи прогнозирането на времето, предвещават повече облачност и по-дъждовно време през седмицата 13.03 – 20.03.2021 год. Такива могат да бъдат дните както самия 13 март, така и 16 и 17 март. На 20 март 2021 година в 11:37 часа българско време е Пролетното равноденствие, когато у нас ще настъпи пролетта.  Асцендентът е във водния (влажен, студен) знак Рак, Нептун е на върха на МЦ в Риби, а върха на 4 дом е в земния (студен, сух) знак Дева. Затова можем да обобщим, че и пролетта (както и зимата) ще бъдат типични за нашата страна, без особени отклонения от нормалното за двата сезона. През пролетта ще има у нас както периоди с валежи от дъжд, така и периоди на по-сухо време с повишение на температурите.  

Марги Паскалева

17.12.2020 год.

Повече за автора можете да прочетете тук. За дневното разположение и влияние на планетите можете да четете във фейсбук профила ми – тук. Месечните хороскопи можете да четете в сайта на Център за обучение „Роял“- тук и в месечното списание на аптеки „Афиа“ в градовете Бургас, Ямбол и Карнобат, което ще намерите в аптеките на веригата. Адресите им можете да видите тук. Разпространението на хороскопите и други астрологични анализи, публикувани на личната ми страница, може да се осъществява само с посочването на автора и активен линк към публикацията! Всички права запазени!